Gebarentaal training: Careflexers leren de taal zonder woorden!

We werken in de complexe zorg met verschillende doelgroepen. Als Careflex begeleider is het geen uitzondering dat je voornamelijk non-verbaal communiceert met je cliënt. Zeker als een cliënt slechthorend of doof is. In dat geval is het gebruik van gebaren een mooi middel in de communicatie om de cliënt beter te kunnen helpen. Daarom bieden we onze medewerkers de mogelijkheid tot het volgen van een gebarentaaltraining verzorgd door Kentalis. Lees in dit artikel meer over het belang van gebarentaal binnen de complexe zorg en hoe Careflexers deze training hebben ervaren.

Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben, slechthorend, doof, doofblind zijn of meerdere beperkingen hebben. Naast diagnostiek, zorg, onderzoek en onderwijs verzorgt Kentalis ook cursussen en trainingen waaronder gebarentaaltraining. In hun driedaagse cursus leerden deelnemers de beginselen van gebarentaal. Op 10 mei vond de laatste bijeenkomst plaats waarbij elke deelnemer ter voorbereiding zinnen mocht insturen die ze wilden leren. Zo vroeg een deelnemer zich af hoe je vraagt of iemand goed geslapen heeft. Een ander wilde weten hoe je een cliënt vertelt dat hij straks een tandartsafspraak heeft.

Deelnemers vertellen over hoe ze de reeks trainingen hebben ervaren: ‘Het is pittig en je maakt slechts een begin, maar het is wel super interessant en smaakt naar meer!’ Een andere deelnemer voegt toe dat het snel gaat, maar dat je stiekem toch best wat oppikt na drie lessen. Allemaal zijn ze het met elkaar eens dat docent Jan van Kentalis gebarentaal goed en met veel humor weet over te brengen.

Op de vraag wat de deelnemers meenemen naar de werkvloer, antwoordden de meesten dat ze een heleboel gebaren hebben geleerd om te kunnen communiceren over dagelijkse activiteiten, zoals slapen en eten. Zo kunnen ze beter contact maken met hun cliënten. Daarnaast is het nu makkelijker om cliënten te begrijpen, omdat de deelnemers gebaren kunnen herkennen. En nu dus vooral gaan oefenen in de praktijk!