Inzichten krijgen over het werken in een team
Een training over verbinden, groepsprocessen en samenwerken
In de zorg werk je niet alleen, maar in een team van zorgprofessionals van verschillende disciplines. Als het gaat om samenwerken komt verbinding altijd vóór teambuilding. Door met elkaar te verbinden, kun je beter samenwerken en daardoor ook beter zorg verlenen. Careflex adviseur Jeroen Pijpers gaf het team van Amarant een training op maat hierover. Vanuit een oprechte blik ziet hij in groepsdynamiek veel kansen en creëert hij een veilige en vertrouwde omgeving. Zo kan het team beter verbinden met elkaar.
Een persoonlijk kennismakingsrondje
De dag begon met een kennismaking en niet zomaar een. Elk teamlid kreeg de opdracht om vanuit thuis een persoonlijk voorwerp mee te nemen en hierover iets te vertellen. Jeroen trapt zelf af door te vertellen over een soort puzzelstukje dat staat voor ontmoeting en groepssamenwerking. Jeroen licht toe waarom hij begint: ‘Door zelf open te zijn, maak ik het voor deelnemers makkelijker om dit ook te doen en geef ik meteen een kader van wat de reactie bij het voorwerp kan zijn. Ik prijs de groep voor hoe divers hun attributen waren. Zo nam iemand een elastiek mee dat staat voor zijn veerkrachtigheid. Een ander nam weer een spiegel mee die stond voor reflectie. Het mooie aan zo'n kennismaking is dat je de deelnemers leert kennen, maar zij elkaar ook. Daarnaast zie je in zo'n rondje al veel gebeuren in communicatie en dit neem ik mee in de verdere training. Als ik iets zie gebeuren, verwijs ik later terug op de ochtend. Zo krijgen deelnemers concrete inzichten over hun gedrag. Dat is heel erg leerzaam.'
Inzicht krijgen in jezelf en de ander
Jeroen wisselt in zijn training theorie af met praktische samenwerkingsopdrachten. De theorie gaat over verschillende onderwerpen, zoals Deep Democracy, teamfases en ontwikkeling. Daarbij gaat het over bewuste en onbewuste processen in een groep bij het maken van een beslissing. Er wordt besproken wie je bent als team, hoe je wordt gezien en hoe je gezien wil worden. De theorie geeft vooral veel inzicht in jezelf, een ander en de groepsprocessen die ontstaan.
Tijd voor een beetje actie!
Het team van Amarant krijgt de opdracht om allemaal op een zeil te gaan staan. De uitdaging is om zonder de grond te raken samen aan de andere kant van het zeil te komen. Deze speelse opdracht brengt de groepssamenwerking in kaart. Het team ging direct over op actie zonder eerst te overleggen en een plan te maken. Na de oefening bespreken de teamleden met elkaar wat hen opviel in de groep. Later op de dag mogen ze samen nog een poging doen met een andere opdracht: een platte achtknoop leggen met een lang touw. Ze hebben tussendoor weer veel over elkaar en groepsgedrag geleerd. Jeroen roept het team ook op om mee te nemen wat ze hebben geleerd uit de eerste opdracht met het zeil. Dit keer gaan ze een stuk procesmatiger aan de slag. Ze brengen in kaart welke ideeën iedereen heeft en maken een plan om dit uit te voeren.
Afronden met intenties
Door de dag heen doet de groep een hoop verschillende inzichten op, de belangrijkste intenties worden opgeschreven. Op het einde van de training maakt Jeroen samen met het team van Amarant een lijst met actiepunten, zoals afspraken maken of elkaars sterktes en zwaktes ontdekken en inzetten. Het team gaat de komende tijd aan de slag met deze punten. De groep komt nog een keer samen voor een vervolgbijeenkomst waar ze samen reflecteren op hoe er met de afspraken is gewerkt.
Een mooie stap voor het team van Amarant om verder te professionaliseren en beter samen te werken met elkaar. Doordat er in de training theorie en praktijk gekoppeld wordt aan concrete voorbeelden krijgen de deelnemers een heleboel inzichten. Vooral in de dagelijkse praktijk kunnen de teamleden aan hun ontwikkelpunten werken door met elkaar en de senior in gesprek te gaan. Dat belooft veel moois voor de toekomst!