Wat speelt er in zorgland? Een kijkje achter de schermen

In de zorgsector zijn er voortdurend ontwikkelingen en uitdagingen die onze aandacht vragen. Onderwerpen zoals schijnzelfstandigheid, diplomafraude en de wet DBA komen regelmatig aan bod in het nieuws. Bij Careflex zijn we ons zeer bewust van deze kwesties en werken we achter de schermen hard om hierop in te spelen.

Interview met Nardo en Sanne

In onderstaand interview zal Robbert-Jan uitgebreid in gesprek gaan met oprichter Nardo en begeleider Sanne over belangrijke onderwerpen die momenteel spelen in de zorg. Nardo deelt onze visie en legt uit hoe Careflex omgaat met deze uitdagingen. Sanne neemt je mee in hoe zij alles ervaart op de werkvloer. Dit interview biedt een unieke kans om inzicht te krijgen in onze aanpak en de maatregelen die we nemen om de kwaliteit en integriteit van onze zorg te waarborgen.

Welkom bij Het Zorgcafé. Dé plek waar we het reilen en zeilen van de zorg doornemen.

Zzp'ers en de handhaving van schijnzelfstandigheid

De situatie van de handhaving schijnzelfstandigheid kort samengevat? De Wet DBA, die in 2016 is ingevoerd, wordt vanaf 1 januari 2025 gehandhaafd en daarmee ook gecontroleerd door de Belastingdienst. De wet houdt kort gezegd in dat je aan een aantal criteria moet voldoen als zelfstandige om als zzp'er aan het werk te gaan. Wanneer je werkt binnen de muren van één zorginstelling, ingepland wordt in een rooster en werkt in een team waarbij je exact hetzelfde werk doet als een vaste medewerker, word je volgens de wet gezien als schijnzelfstandige. En dat is precies waar de ophef nu over gaat. Het is een lastig onderwerp, want ondanks de handhaving, hebben cliënten nog steeds dezelfde zorg nodig.

Nardo legt uit dat de risico's van schijnzelfstandigheid drieledig zijn: De Belastingdienst - richting de instelling. De Inspectie - richting zzp'ers. De zzp'er zelf - richting de instelling. Alle risico's nemen uitdagingen met zich mee. Sanne deelt vanuit haar perspectief als begeleider wat zij merkt van de handhaving van schijnzelfstandigheid. Wat ze vooral merkt is dat de drempel voorheen lager was om zzp'ers in te laten vliegen bij personeelstekort. Nu wordt er meer beroep gedaan op het vaste personeel, wat ervoor zorgt dat zij overvraagd worden. Dat merkt ze vooral aan de mate van werkdruk waardoor het vaste personeel wat korter en feller kan reageren.

Nardo legt ook uit dat wij nooit met zzp'ers hebben gewerkt omdat dit niet past binnen het model van Careflex. Wij nemen zorg over, waarbij wij verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid houden over onze medewerkers. Hij begrijpt anderzijds wel dat zorginstellingen de afgelopen jaren meer zzp'ers hebben ingezet door de toenemende zorgvragen. 

Hoe de toekomst eruit ziet is lastig te voorspellen. Sanne geeft wel aan dat de handhaving de cliënt niet altijd ten goede komt. Soms staat ze met te weinig mensen ingepland, of is er geen helpende hand die wel hard nodig is. Nardo legt uit dat het niet haalbaar is gebleken om per 1 januari 2025 geen zzp'ers meer in te zetten, en dat dat ook logisch is. Hij verwacht wel dat de toekomst er rooskleurig uitziet. De situatie met zzp'ers zoals hij vóór 2025 was, zal niet meer teruggedraaid worden, verwacht hij. Het aantal zzp'ers in de zorg zal geleidelijk minder worden. Sommige zzp'ers zullen dan ook helemaal stoppen in de zorg. Maar er zal ook een groep zijn die uiteindelijk in loondienst zullen gaan. Deze mensen kun je dan ook inhoudelijk opleiden en bijscholen, wat de kwaliteit van zorg weer ten goede komt. Maar om daar te komen, moeten we nu wel door de lastige tussenfase heen. 

Sanne en Nardo gaan kritisch terug naar de basis, want hoe kan het zo zijn dat er zó veel zzp'ers zijn in de zorg? Wellicht zijn deze zzp'ers eerder teleurgesteld door hun werkgever, voelden zich niet gehoord en hebben daarom de stap naar zzp gemaakt. Daarom geeft Nardo aan dat het van belang is om de zzp'ers te omarmen en aandacht te geven die ze verdienen. We merken natuurlijk ook dat een stukje financiën en belastingvoordeel meespeelt. Hier proberen wij bij Careflex gehoor aan te geven door iets te bieden wat past bij de doelgroep: bijvoorbeeld een netto loonmodel waarbij je de dag na je dienst al netto uitbetaald krijgt. 

Meer weten wat het netto loonmodel precies inhoudt? Bekijk deze blog

diplomafraude

Diploma- en identiteitsfraude

Ook over diploma- en identiteitsfraude is er veel in het nieuws.

Diplomafraude treedt op wanneer iemand zich voordoet als bevoegde zorgverlener zonder de juiste kwalificaties te hebben. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten. Identiteitsfraude komt voor wanneer iemand zich inschrijft bij een zorginstelling met valse documenten of de identiteit van een ander aanneemt. Dit kan leiden tot ongeschikte personen die cruciale zorgposities innemen, wat het vertrouwen in de zorgsector schaadt.

Om deze vormen van fraude aan te pakken, worden strengere controles en verificatieprocessen ingevoerd, zo ook bij Careflex. Nardo licht toe dat het essentieel is dat zorginstellingen en overheidsinstanties samenwerken om de echtheid van diploma's en identiteiten te waarborgen. Dit helpt niet alleen om fraude te voorkomen, maar ook om de integriteit en betrouwbaarheid van de zorg te behouden. Sanne geeft aan dat ze tijdens haar werk niet bezig is met dit soort zaken. Je gaat er gewoon vanuit dat iemand die naast je staat daadwerkelijk bevoegd is en eerlijk is over zijn identiteit. Nardo en Sanne zijn het eens dat dit een kwestie is van normen en waarden. 

Hoe wij diplomafraude bij Careflex trachten te voorkomen lees je hier

De kloof tussen management en werkvloer

Een onderwerp wat al jaren speelt, maar een uitdaging blijft. Nardo ziet een tendens van de afgelopen 5 tot 10 jaar, waarbij de span of control van de gemiddelde manager in de zorg groter is geworden. Oftewel, het aantal mensen dat de manager aanstuurt wordt groter, zowel direct als indirect. Daarmee wordt de afstand ook groter. Sanne ziet de verschillen ook binnen de zorginstellingen waar zij als Careflexer werkzaam is. Sommige leidinggevenden zijn vaker fysiek op de groepen aanwezig, waardoor letterlijk de afstand kleiner is. Maar dit zorgt er ook voor dat er een lagere drempel is om iets te bespreken waar je als zorgprofessional mee worstelt.

Bij Careflex proberen we de kloof tussen management en werkvloer zo veel mogelijk te verkleinen. We zorgen ervoor dat de zorgmanagers ook daadwerkelijk meedraaien op de groepen. Ook hebben ze een maximale span of control van 30 medewerkers die zij aansturen, zodat zij persoonlijke aandacht kunnen geven aan hun medewerkers. Sanne geeft aan dat ze het ook zo ervaart, mede omdat de zorgmanager ook belt wanneer het wél goed gaat. Dat werkt drempelverlagend. 

Een mooie afsluiter na alle uitdagingen

Hoewel besproken onderwerpen niet altijd even makkelijk zijn, gaat het uiteindelijk allemaal om de beste zorg voor de cliënt bieden. Hun dag een beetje beter, mooier en leuker maken. Sanne vertelt een mooi voorbeeld over hoe het bieden van nabijheid tijdens een escalatie ervoor heeft gezorgd dat de cliënt zich eindelijk begrepen voelde.

Ik bedacht me: "jij wil mij niet bang maken. Daarom ga ik nu bij jou staan om juist te laten zien: ik ben er voor jou. Wat voor gedrag je ook laat zien." Dát heeft het gedrag van de cliënt uiteindelijk laten doorbreken.

En dit is een mooi voorbeeld van de kern van ons werk. Een stap naar voren zetten tijdens een lastige situatie. Alles zodat ze cliënt zich begrepen en gehoord voelt. 

 

Vaker dit soort interviews?

Heb je een vraag voor ons over thema's die spelen in de zorg? Neem contact met ons op!

Wellicht behandelen we jouw vraag in het volgende Zorgcafé!