Zzp'ers en de handhaving van schijnzelfstandigheid
De situatie van de handhaving schijnzelfstandigheid kort samengevat? De Wet DBA, die in 2016 is ingevoerd, wordt vanaf 1 januari 2025 gehandhaafd en daarmee ook gecontroleerd door de Belastingdienst. De wet houdt kort gezegd in dat je aan een aantal criteria moet voldoen als zelfstandige om als zzp'er aan het werk te gaan. Wanneer je werkt binnen de muren van één zorginstelling, ingepland wordt in een rooster en werkt in een team waarbij je exact hetzelfde werk doet als een vaste medewerker, word je volgens de wet gezien als schijnzelfstandige. En dat is precies waar de ophef nu over gaat. Het is een lastig onderwerp, want ondanks de handhaving, hebben cliënten nog steeds dezelfde zorg nodig.
Nardo legt uit dat de risico's van schijnzelfstandigheid drieledig zijn: De Belastingdienst - richting de instelling. De Inspectie - richting zzp'ers. De zzp'er zelf - richting de instelling. Alle risico's nemen uitdagingen met zich mee. Sanne deelt vanuit haar perspectief als begeleider wat zij merkt van de handhaving van schijnzelfstandigheid. Wat ze vooral merkt is dat de drempel voorheen lager was om zzp'ers in te laten vliegen bij personeelstekort. Nu wordt er meer beroep gedaan op het vaste personeel, wat ervoor zorgt dat zij overvraagd worden. Dat merkt ze vooral aan de mate van werkdruk waardoor het vaste personeel wat korter en feller kan reageren.
Nardo legt ook uit dat wij nooit met zzp'ers hebben gewerkt omdat dit niet past binnen het model van Careflex. Wij nemen zorg over, waarbij wij verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid houden over onze medewerkers. Hij begrijpt anderzijds wel dat zorginstellingen de afgelopen jaren meer zzp'ers hebben ingezet door de toenemende zorgvragen.
Hoe de toekomst eruit ziet is lastig te voorspellen. Sanne geeft wel aan dat de handhaving de cliënt niet altijd ten goede komt. Soms staat ze met te weinig mensen ingepland, of is er geen helpende hand die wel hard nodig is. Nardo legt uit dat het niet haalbaar is gebleken om per 1 januari 2025 geen zzp'ers meer in te zetten, en dat dat ook logisch is. Hij verwacht wel dat de toekomst er rooskleurig uitziet. De situatie met zzp'ers zoals hij vóór 2025 was, zal niet meer teruggedraaid worden, verwacht hij. Het aantal zzp'ers in de zorg zal geleidelijk minder worden. Sommige zzp'ers zullen dan ook helemaal stoppen in de zorg. Maar er zal ook een groep zijn die uiteindelijk in loondienst zullen gaan. Deze mensen kun je dan ook inhoudelijk opleiden en bijscholen, wat de kwaliteit van zorg weer ten goede komt. Maar om daar te komen, moeten we nu wel door de lastige tussenfase heen.
Sanne en Nardo gaan kritisch terug naar de basis, want hoe kan het zo zijn dat er zó veel zzp'ers zijn in de zorg? Wellicht zijn deze zzp'ers eerder teleurgesteld door hun werkgever, voelden zich niet gehoord en hebben daarom de stap naar zzp gemaakt. Daarom geeft Nardo aan dat het van belang is om de zzp'ers te omarmen en aandacht te geven die ze verdienen. We merken natuurlijk ook dat een stukje financiën en belastingvoordeel meespeelt. Hier proberen wij bij Careflex gehoor aan te geven door iets te bieden wat past bij de doelgroep: bijvoorbeeld een netto loonmodel waarbij je de dag na je dienst al netto uitbetaald krijgt.
Meer weten wat het netto loonmodel precies inhoudt? Bekijk deze blog.